Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Május 05. 14:50, szombat | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József

Őshonos és bevándorolt növényeink

Őshonos és bevándorolt növényeink

A címbeli témakört járta körül élvezetesen, mégis tanári precizitással a Dombóvári Herbárium legutóbbi klubfoglalkozásán a vendégelőadó, Kisvárdainé Fábián Erika. De megmutatta magát a „növényi csontkovács” is.

A helyi Illyés Gyula Gimnázium biológia szakos tanára képzett környezetmérnök és környezetvédelmi szakértő is. Mindezen ismeretek birtokában - miként maga is mondta - évről-évre fejlődő és szélesedő vagy éppen (ön)kritikus meglátásaival igyekszik tevőlegesen is jobbítani az új évezred talán legnagyobb kihívásainak helyi megoldásait. A vizek apró és nyüzsgő élőlény-világától a fák, a madarak és egyéb élők szimbiózisáig húzódik az az ív, amelyben az egymásra hatás és az abban jelen lévő ember mind egy nagy egységet alkot. Dombóvár igen gazdag értéktárában egyaránt helyet kaptak s foglalnak el az elmúlt évtizedek ős- és idegenhonos, telepített vagy véletlenül idesodródott élő szervezetei szélfútta magvak, palánták, zsebben hazahozott kis sarjak vagy divatos szaporítások révén. Persze e téma amilyen hálás, annyira sok-sok megosztó gondolatot vagy véleményt is felvet, ám az ezekre adott türelmes és tudatos válaszok ismét csak a hosszú távra gondoló és tervező ember példáját igazolhatja napjainkra. A házi és közösségi hulladékok, az akaratlan szennyezés végül is magára a jövő évtizedekre felnövő nemzedékre hat majd, és bizony sokszor még nem tudni, milyen - de szerencsére nem mindig káros - következményekkel.

Az éppen tíz évvel ezelőtt, 2002-ben Dombóvár természeti kincsei címmel magyar és német nyelven egyaránt megjelentetett, igen sok színes képpel, rangos forrással hitelesített elegáns kötet folytatását felvető kisközösség örömmel gratulált ahhoz, hogy a tanárnő, kollégái és diákjai szorgalmaként a Kutató Iskola címet is elnyerték a játékos Kör-Te Suli emblémával együtt.

Ezt követően Bordi Anna körvezető a hónap gyógynövényéül választott fekete nadálytőt mutatta be élőszóban és tapintható kézközelben. A magyar népmesékben például „forrasztófű”-ként emlegetett, de seb- és izom- vagy ízületi problémákat is hathatósan enyhítő növény bemutatott darabjai a Konda-völgyből kerültek most ide. E „növényi csontkovács” használata a hivatalos orvosi gyógyításban is már elismert, bevált, így a kolostorok gyógynövényes kertjéből ma már a patikák polcaira is felkerült. A júniusi összejövetelen Bártfai Attila kertészmérnök beszél a nyár eleji virág-gondozás praktikáiról.

Szöveg és fotók: dr. Kriston Vízi József. További felvételek a lenti fotóra kattintva megnyíló képgalériában.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.