Városlista
2024. június 7, péntek - Róbert

Hírek

2011. November 02. 23:59, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Öt napig ingyenes parkolás Pécsen - önkormányzati cég üzemeltet

Öt napig ingyenes parkolás Pécsen - önkormányzati cég üzemeltet

Magántársaság helyett önkormányzati cég, a Biokom Kft. üzemeltetheti a fizetőparkolási rendszert szerdától Pécsen, ahol ennek köszönhetően öt napon keresztül ingyenes a parkolás.

MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

Páva Zsolt, a baranyai megyeszékhely fideszes polgármestere november 2-án, szerdán, a korábbi szolgáltató Gámán Kft. irodája előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta: fontos esemény a város életében, hogy egy újabb közszolgáltatás került vissza a pécsiek tulajdonába, és az abból befolyó évi több százmillió forint bevétel közcélokra, városüzemeltetésre fordítható.

Az MTI korábban úgy értesült, hogy a parkolás évente mintegy 300 millió forint bevételt hozhat Pécsnek.

A polgármester egy fekete nejlonzsákot húzott az iroda előtt álló parkolóautomatára, amelyen fehér betűkkel az olvasható, hogy visszavették a parkolást a Gámántól és hétfő reggel nyolc óráig díjmentesen lehet parkolni az önkormányzati parkolókban.

A politikus szólt arról is, hogy az üzemeltetőváltás, a műszaki átállás zökkenőmentes volt. Közölte, a parkolási díjakban egyelőre nem terveznek változást, de a Biokom Kft.-nek fel kell mérnie, hogy a rendszer működtetése milyen költségekkel jár.

Páva Zsolt kitért arra, hogy a parkolóőrök egy részét tovább foglalkoztatják, de mindenképpen új szellemben dolgozó munkatársak alkalmazásában gondolkodnak. Közölte: a cél az, hogy a pécsiek elégedettek legyenek "az új helyzettel".

Nagy Csaba, Pécs fideszes alpolgármestere korábban az MTI-nek azt mondta: a változás több előnyt is tartogat a pécsiek számára. Tervezik a chipkártyás és a mobiltelefonos, valamint 15 perc után a percalapú díjfizetés bevezetését. Ezen kívül bővülhet a kedvezményes behajtási engedélyeket kiváltók köre.

Kiemelte, azt szeretnék, hogy az autósoknak a parkolójeggyel ne kelljen visszamenniük a járművükhöz. A parkolás megkezdésekor elég lenne egy fizetésre alkalmas, érintés nélküli chipkártyával az automatához sétálniuk, majd a kártyát a parkolás végén a készülék előtt ismét elhúzniuk.

Nagy Csaba az újdonságok között említette, hogy az ellenőrzést az üzemeltető megbízottjaként a pécsi közterület-felügyelet településőrei végeznék, a pótdíj behajtása pedig a Biokom feladata lesz.

Az Országgyűlés tavaly júniusban döntött a közterületi parkolás szabályainak módosításáról. Ennek értelmében, ha a magáncégekkel kötött korábbi szerződések kifutnak, a fizetőparkolók önkormányzati üzemeltetésbe kerülnek.

Pécsen idén október 31-én járt le a Gámán Kft.-vel kötött tízéves szerződés. A kontraktus felbontásának lehetőségét már évekkel ezelőtt kereste a város, de mivel a cég a szerződés felmondásának okán százmilliós kártérítésre tarthatott volna igényt, a nehéz anyagi helyzetben lévő baranyai megyeszékhely nem kockáztatta meg a "szakítást".

MTI

Címkék: MTI, pécs, parkolás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 07. 08:47, péntek | Belföld

KSH: 6,4 százalékkal nőtt az ipari termelés áprilisban

2024 áprilisában az ipari termelés volumene 6,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, míg munkanaphatástól megtisztítva 2,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól

2024. Június 07. 08:46, péntek | Belföld

Visszalép a Fidesz jelöltje Budapesten!

Szentkirályi Alexandra visszalép a főpolgármester-jelöltségtől, és támogatóit arra kéri, szavazzanak Vitézy Dávidra. A Fidesz-KDNP jelöltje ezt pénteken reggel jelentette be közösségi oldalán.

2024. Június 07. 07:18, péntek | Belföld

Nagy Márton: visszaszereztük, újra magyar kézben a reptér

Visszaszereztük, újra magyar kézben a reptér - jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint.

2024. Június 07. 07:13, péntek | Belföld

Átadták a Kalocsa és Paks között épült új Duna-hidat

Átadták a Kalocsát és Paksot összekötő, Tomori Pál egykori kalocsai érsekről, hadvezérről elnevezett új Duna-hidat, valamint a hozzá kapcsolódó 512-es főút új szakaszát csütörtökön.