Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Február 06. 22:30, hétfő | Helyi
Forrás: Kaposszekcsői Közösségi Ház

Több évszázados hagyományoknak megfelelően ünnepeltek

Több évszázados hagyományoknak megfelelően ünnepeltek

A kaposszekcsői katolikus templomban megtartott február 5-i szentmise elején Szabó Oszkár plébános megszentelte a hívek által hozott gyertyákat, a végén pedig Balázs-áldást osztott.

A katolikus egyházban mindkét ünnepnek több évszázados hagyománya van.

Azért szentelik meg az emberi természetünket jelképező gyertyákat, hogy az isteni Fény kiáradjon és eltöltsön mindenkit. József és Mária ez alkalommal mutatta be áldozatként a két gerlicét vagy galambfiókát. Jézus bemutatása a jeruzsálemi templomban előírt vallásos cselekmény volt. Az elsőszülött fiúgyermeket Istennek szentelték a szülők. A néphagyományban a szentelt gyertyának fontos szerepe volt. A még megkereszteletlen gyermek bölcsője mellett égették, hogy az Isten vigyázzon rá, de a haldoklónak is kezébe adták, hogy világítsa utolsó útját. Meggyújtották viharok vagy más természeti veszedelem idején is.

A Balázs-áldás során pedig Szent Balázsra emlékeznek. A hagyomány szerint örmény volt, a kisázsiai Szebaszté püspöke. Számos csodája ismeretes. Egy nap egy rémült anya kereste fel, mert fia a torkán akadt halszálkától fuldokolt. A szent megáldotta a fiút, és a szálkát eltávolította a torkából. A gyermekhalandóság okai közt régen az élenjáró torokgyík (diftéria) ellen a katolikus és görög vallású anyák Szent Balázshoz fordultak. Balázs-napkor a templomba vitték a gyermeket, akinek a torkához a pap két keresztbe tett, vagy Y alakban hajlított és összekötött gyertyát tartott, miközben a Balázs-áldás szavait mormolta. Ez volt a balázsolás. Ezért szokták a szent püspököt keresztbe tett gyertyákkal is ábrázolni.

Képgalériánk a hírünk címsora alatti "kapcsolódó galéria" hivatkozásra, illetve a lenti képre kattintva nyitható meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.