Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. December 11. 08:54, vasárnap | Külföld
Forrás: mti

Választ Románia - Megkezdődött a szavazás

Választ Románia - Megkezdődött a szavazás

Magyar idő szerint vasárnap reggel 6 órakor (helyi idő szerint 7 órakor) kinyitottak a szavazóhelyiségek Romániában, ahol képviselőket és szenátorokat választanak a kétkamarás parlamentbe a következő négy évre.

A képviselőház esetében 312, a szenátusnál 136 mandátum sorsáról döntenek. A bukaresti képviselőházba rajtuk kívül 18 nemzeti kisebbségi szervezet könnyített eljárással juttathat egy-egy parlamenti képviselőt.

Románia idén visszatért a 2008 előtt alkalmazott megyei pártlistás választási rendszerhez. Az országot 41 megyéje mellett a főváros a 42. választókerület. A külföldön élő román állampolgárok egy számukra kialakított 43. választókerület jelöltjeire voksolhatnak.

A polgárok szavazataikat tíz politikai alakulat - megyénként különböző - jelöltlistáira adják le, amelyekről a szavazólapon feltüntetett sorrendben jutnak mandátumhoz a képviselő- illetve szenátorjelöltek a pártjukra helyben leadott szavazatok arányában. A mandátumelosztásban azok a pártok vesznek részt, amelyek országosan megszerzik a voksok legalább öt százalékát, vagy legalább négy megyében 20 százalék fölötti támogatottságot érnek el. A töredékszavazatok sem vesznek el, hanem az országos kosárba kerülnek, majd - helyben vagy más megyében - további mandátumokként hasznosulnak.

A névjegyzékben szereplő csaknem 19 millió választópolgár számára belföldön 18 600, külföldön pedig 417 szavazóhelyiséget alakítottak ki. Mindenki csak abban a választókerületben adhatja le voksát, amelyhez állandó lakóhelye, vagy igazolható ideiglenes lakcíme alapján tartozik. Ennek megfelelően a külképviseleteken is csak azok voksolhatnak, akik igazolni tudják, hogy nem turisták, hanem külföldön élnek.

Az utolsó felmérés szerint csak két párt - a győzelemre legesélyesebb Szociáldemokrata Párt (PSD) és a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) - lehet biztos abban, hogy a választásokon parlamenti mandátumot szerez. Az IRES közvélemény-kutató intézet felmérése szerint rajtuk kívül további három román párt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) haladja meg az ötszázalékos parlamenti küszöböt a kutatás háromszázalékos hibahatáránál kisebb mértékben.

Az RMDSZ listáin a Magyar Polgári Párt (MPP) néhány jelöltje is helyet kapott.
Magyarországon a román nagykövetségen két, a Román Kulturális Intézetben, valamint Románia gyulai és szegedi főkonzulátusán egy-egy szavazókört alakítottak ki.

A szavazóhelyiségek mindenütt helyi idő szerint 21 óráig tartanak nyitva. Az urnáktól távozók nyilatkozatai alapján több exit poll is készül, amelyeket 21 órakor (magyar 20 óra) ismertetnek a román hírtelevíziók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése