Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Szeptember 04. 14:27, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Wagner 200 - Ismét szabadtéren kezdi évadját az Operaház

Wagner 200 - Ismét szabadtéren kezdi évadját az Operaház

A tavalyi sikeres szabadtéri évnyitó után idén ismét lezárják az Andrássy út Magyar Állami Operaház előtti szakaszát, hogy a közönség szeptember 14-én itt figyelhesse a dalszínház Wagner 200 című eseményét.

"Igyekszünk bemutatni a műfajt azoknak, akik különböző okokból egyelőre még félnek bejönni az Ybl-palotába vagy az Erkel Színházba. Bár már májusban megemlékeztünk Wagner születésének 200. évfordulójáról, és a szintén 200 éve született Verdi életműve folyamatosan repertoáron van, most megpróbáljuk a programmal sokak számára befogadhatóvá tenni a zeneszerző muzsikáját" - mondta Ókovács Szilveszter főigazgató a szerdai "sportbemutatón".
Az Andrássy úton táncszámok, divatshow, valamint sport és artista attrakciók kísérik Wagner alkotásainak kiemelkedő darabjait. A főigazgató hangsúlyozta, hogy Wagner személyiségét olyan kitartás jellemzi, mint amilyenre a sportolóknak van szükségük, ha eredményesek akarnak lenni. A sajtótájékoztatón a zenei és sportbarátság jegyében Apáti Bence balettművész és Kótai Mihály ökölvívó egymenetes barátságos küzdelme demonstrálta az elmondottakat.
Szeptember 14-én szombaton délelőtt minitárlat nyílik a házban Wagner-relikviákból, délben Nietzsche-levelekből tartanak felolvasást, majd kamarakoncerten Wagner-dalok szólalnak meg.
Este kezdődik a szabadtéri program az Andrássy úton, amelynek keretében először a Lohengrin harmadik felvonásának előjátéka szólal meg az Operaház zenekarának előadásában, utána a Tannhäuser nyitányra és a bacchanáliára a Nemzeti Balett táncosai és a Rippel Brothers akrobatikus csoport tagjai mozognak. Lesz még kosztümös divatfantázia, gerendagyakorlat, lólengés, tűzzsonglőr-show és rockkoncert a Trisztán és Izolda, A walkür, A nürnbergi mesterdalnokok melódiáira.
Az operaházi muzsikusok által alkotott Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara szeptember 16-án adja első hangversenyét az Ybl-palotában. A koncertet a társaság új elnök-karnagya, Pinchas Steinberg vezényli. A koncert ugyancsak Wagner-művel kezdődik, a korai opera, a Rienzi nyitányát játsszák - mondta el a zenekar igazgatója, Simon Béla. A folytatásban a Wagner által különösen tisztelt Beethoven IV. G-dúr zongoraversenyét adja elő a koncert brit szólistája, Michael Roll.
A zongoraművész 10 éves kora óta koncertezik, olyan neves karmesterekkel dolgozott, mint Boulez, Giulini, Masur, Sanderling, Gergijev vagy Steinberg. Michael Roll a legjobb zenekarokkal lépett fel, például a Londoni Filharmonikusokkal, a Lipcsei Gewandhaus Zenekarral vagy a Royal Filharmonikusokkal.
Az estet Brahms II. szimfóniája zárja.

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során