Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Március 05. 12:00, kedd | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József

Yin és Yang a táplálkozásban

Yin és Yang a táplálkozásban

A Dombóvári Herbárium közössége márciusi összejövetelének ismét a Művelődési Ház adott helyet.

A hónap előadásában Ilia Irma természetgyógyász a makrobotikus táplálkozás egészségvédő hatásával ismertette meg az érdeklődőket. Ez az ősi keleti táplálkozási rendszer elsősorban a növények energetikai egyensúlyán alapul, és követi a természet rendjét, például a termés idejét, az évszakok váltakozását.

Szemléletük szerint a szervezet energia egyensúlyát az egymással szemben álló, de egymást kiegészítő Yin és Yang energiák áramlásának harmóniája tartja fenn. A tápanyagokat is a Yin-Yang skálán sorolják. A skála szélső végein elhelyezkedő tápanyagok mérsékelten fogyaszthatók. A táplálékunk legnagyobb részét a középtájon elhelyezkedő gabonafélékből, zöldségekből, gyümölcsökből ajánlott összeállítani.

A makrobiotika nem tiltja, igaz nem is ajánlja a húsok, édességek fogyasztását. Nem követeli meg, hogy életstílusunkat, netán vallásunkat megváltoztassuk, hanem egyéni diétát ajánl. A hazai követőktől nem várja el a teljes növényi táplálkozást, sem azt, hogy ételeinket nyersen fogyasszuk, hiszen az emésztőrendszerünket aránytalanul megterhelné.

A magyar gasztronómiai hagyományokkal összeegyeztetve is jól alkalmazható. Ezt bizonyította az Irma asszony által makrobiotikus módon készített göngyölt zöldségek, sütemény, desszert, melyeket a jelenlévők a hosszas beszélgetés közben elfogyasztottak.

A Dombóvári Herbárium egyre bővülő csoportja április első péntekén tartja következő összejövetelét, melyre szeretettel várják az új látogatókat.

Bordi Anna fitoterapeuta, a közösség vezetője, Dombóvár

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.